Noutăţile ambasadei

11.02.2019

Comunicat de presă

În contextul desfășurării, la 24 februarie 2019, a scrutinului parlamentar din Republica Moldova, Ambasada vine cu unele precizări, suplimentar la Comunicatul de presă al MAEIE din 07.02.19: http://www.mfa.gov.md/comunicate-presa-md/514841/.

Ambasada informează că, în conformitate cu politica Guvernului Canadei privind desfășurarea scrutinelor electorale străine pe teritoriul acestei țări, precum și în baza practicii anterioare de organizare a alegerilor din Republica Moldova în Canada, Guvernul Republicii Moldova a solicitat autorităților canadiene autorizarea privind deschiderea a trei secții de votare, dintre care două în afara sediului Ambasadei Republicii Moldova la Ottawa. Solicitarea de autorizare este adresată prin canale oficiale de fiecare dată când acest stat intenționează să desfășoare scrutinul electoral pe teritoriul canadian.

Ambasada notează, în context, că în cazul scrutinelor precedente, Guvernul Canadei, cu titlu de excepție, a permis deschiderea secțiilor de votare în locațiile aflate în afara misiunii diplomatice a Republicii Moldova la Ottawa, specificând totodată, că ”această aprobare se aplică doar în cazul scrutinului respectiv și nu poate fi calificată drept excepție generală pentru viitoarele alegeri”.

În cazul unor sisteme electorale care prevăd votarea pe circumscipții uninominale și respectiv, desfășurarea campaniei electorale a candidaților pe aceste circumscripții, politica Guvernului Canadei, adoptată în 2008, interzice oricărui stat străin includerea Canadei în circumscipții electorale extrateritoriale și deschiderea secțiilor de votare, în care voturile exprimate ar conduce la alegerea unui sau mai multor candidați care ar reprezenta persoane stabilite temporar sau permanent în Canada într-un Legislativ străin. Luând în considerare cele menționate, Ambasada dorește să informeze cetățenii moldoveni cu drept de vot, aflați pe teritoriul Canadei, despre faptul că misiunea diplomatică a Republicii Moldova la Ottawa este pregătită să asigure toate condițiile necesare pentru buna desfășurare a procesului electoral în ziua scrutinului din 24 februarie 2019. Adresa Ambasadei: 275 Slater Street, etajul 8, Ottawa, K1P 5H9, Canada.