Noutăţile ambasadei

06.12.2018

Provocările la adresa securității Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei discutate în cadrul Comisiei pentru Apărare Națională a Parlamentului Canadei

La 4 decembrie 2018, membrii Comisiei parlamentare pentru Apărare Națională a legislativului federal al Canadei au discutat în cadrul unui briefing problematica securității regionale din Europa de Est, la care a participat în calitate de invitat special Ambasadorul Republicii Moldova în Canada, Ala Beleavschi, alături de șefii misiunilor diplomatice ale Georgiei și Ucrainei cu sediul la Ottawa.

Participanții la discuții și-au manifestat îngrijorarea cu privire la deteriorarea climatului regional de securitate din Europa de Est, atacuri sporite la adresa independenței, suveranității și integrității teritoriale ale țărilor din regiune, în special în legătură cu escaladarea conflictului din Ucraina. Vorbitorii au subliniat faptul că prezența conflictelor înghețate pe teritoriile Republicii Moldova și Georgiei contribuie semnificativ la creșterea tensiunilor în regiune.

Participanții la discuții s-au referit în special la caracterul transformator al amenințărilor și riscurilor cu care se confruntă țările din regiune în prezent, atestându-se o intensificare vădită a presiunilor asupra acestora în special în preajma scrutinelor electorale.

Canada, în calitate de actor important pe scena internațională, își consolidează tot mai mult rolul de promotor al păcii și securității la nivel mondial, iar evoluțiile din statele din regiunea est-europeană reprezintă o îngrijorare tot mai sporită pentru actualul Guvern federal. Prin urmare, platforma Comisiei pentru Apărare Națională a Parlamentului canadian a oferit un prilej oportun pentru a atrage atenția acestei țări asupra importanței consolidării sprijinului comunității internaționale pentru Republica Moldova în eforturile de soluționare a conflictului transnistrean și asigurare a stabilității și securității în regiune. Totodată, în cadrul discursului său, Ambasadorul Republicii Moldova a salutat progresul înregistrat în ultima perioadă de timp în promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului, informând membrii Comisiei parlamentare pentru Apărare Națională despre dinamica pozitivă realizată în asigurarea drepturilor populaţiei din zona de conflict la educaţie, proprietate, libera circulaţie, ș.a. Modalitățile de sporire a angajamentului Canadei în susținerea transformărilor profunde desfășurate în prezent în Republica Moldova, Ucraina, Georgia și în vederea asigurării securității naționale ale țărilor din regiune au fost, de asemenea, abordate în cadrul briefingului la Comisia de Apărare Națională a Parlamentului canadian.