Noutăţile ambasadei

19.11.2018

Comunicat de presă

La 18 noiembrie 2018, Ministrul Apărării Eugeniu Sturza a avut o întrevedere cu omologul său canadian, Harjit Singh Sajjan, în cadrul Forumului Internațional de Securitate din Halifax, Canada.

Evoluția mediului de securitate în Republica Moldova și în regiune, provocările la adresa securității statului, inclusiv amenințările hibride, precum și importanța conjugării eforturilor pe plan internațional în vederea prevenirii și combaterii acestora s-au aflat pe agenda discuțiilor între cei doi oficiali.

Ministrul Apărării al Canadei a menționat, în cadrul întrevederii, că succesul unui stat democratic depinde, în mare măsură, de rezilienta populatiei si capacitatea acesteia de a se alatura efortulului comun de asigurare a securității statului.

Totodată, Harjit Singh Sajjan a apreciat contribuția militarilor moldoveni la consolidarea eforturilor internaționale de asigurare a păcii și stabilității, și în special participarea tot mai sporită a femeilor în aceste misiuni. În context, ministrul canadian a salutat implementarea de către țara noastră a Rezoluției Consiliului de Securitate a ONU 1325 privind femeile, pacea și securitatea, Republica Moldova avansând în procesele de implicare a femeilor în sectorul de securitate și apărare.

La rândul său, ministrul Eugen Sturza a evidențiat sprijinul Guvernului Canadei, în calitate de țară membră a NATO, la distrugerea minelor anti-personal, muniţiilor cu termen expirat și a unei cantități semnificative de combustibil rachetar de tip melanj din stocurile Armatei Naţionale a Republicii Moldova. Eugeniu Sturza a specificat că țara noastră a fost printre primele state care a implementat prevederile Convenției de la Ottawa privind interzicerea utilizării, producerii, transferului și distrugerii minelor anti-personal.

Părțile au convenit asupra continuării cooperării în domeniul securității și apărării în regiune.