Noutăţile ambasadei

25.06.2018

Concertul de debut "Unde joacă moldovenii" al Ansamblului de dansuri populare moldovenești "VATRA"

La 22 iunie curent, la Montréal, a avut loc primul spectacol de dansuri și muzică folclorică al Ansamblului de dansuri populare moldovenești "VATRA", condus de coregraful și directorul artistic Irina Chircă. Evenimentul, care a încântat un auditoriu de peste 400 de spectatori, a întrunit pe scenă circa 140 de dansatori de diverse vârste și reprezentanți ai diferitor etnii prezente în societatea multiculturală canadiană.

Atmosfera muzicală de sărbătoare a fost creată de interpreții stabiliți în Canada Mariana Negruța, Oxana Lazariuc, Olga Tudos, Serghei Trofanov, Raluca Tunaru, Leonid Șeremet, vioristul Ion Zacon.

Talentul, pasiunea și contribuția semnificativă în dezvoltarea artei coregrafice, păstrarea și promovarea identității și culturii naționale peste hotarele Republicii Moldova a echipei care a participat la pregătirea si regizarea spectacolului au fost înalt apreciate de Guvernul Republicii Moldova. Diplome de gradul I, semnate de Prim-ministru al Republicii Moldova Pavel Filip, au fost înmânate de către Ambasadorul Republicii Moldova Ala Beleavschi, coregrafului si directorului artistic Irina Chircă și Ansamblului de dansuri populare moldovenești “VATRA” Montréal.

Ansamblul de dansuri populare moldovenești "VATRA" Montréal a fost format în anul 2016, și este condus de Irina Chircă, fondatorul și președintele Asociației culturale "La vie en mouvement", creată în anul 2009 în provincia canadiană Québec. În prezent, ansamblul "VATRA" include 5 grupuri de dansatori de diverse categorii de vârstă, inclusiv copiii. Prin caracterul energic al dansurilor, frumusețea și autenticitatea portului național moldovenesc, "VATRA" atrage tot mai mulți membri nu doar din rândul moldovenilor stabiliți în Canada, ci și reprezentanți ai altor comunități etnice.