Noutăţile ambasadei

14.06.2018

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a efectuat o vizită de lucru în Canada

Vizita de lucru în Canada a Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, desfășurată în perioada 10-12 iunie 2018, plasează dialogul politic și cooperarea bilaterală pe dimensiunea economică la un nivel calitativ nou.

Întrevederile Ministrului Tudor Ulianovschi cu reprezentanții Guvernului Canadei și ai Parlamentului federal au reconfirmat susținerea acestei țări pentru cursul de modernizare a Republicii Moldova, apreciind progresul obținut în promovarea continuă a agendei de reforme democratice și economice. Prin urmare, factorii de decizie canadieni au salutat nivelul avansat al dialogului RM-UE și alinierea țării noastre la normele și standardele occidentale. Securitatea regională și provocările la adresa securității cu care se confruntă statele din regiunea Europei de Est, precum și importanța asigurării unei conlucrări eficiente cu partenerii de dezvoltare în vederea creării unui sistem viabil de securitate în regiune s-au numărat printre subiectele principale în discursurile Ministrului Ulianovschi în cadrul Comisiilor parlamentare canadiene pentru Politică Externe, cât și de Apărare Națională.

Angajamentul ferm pentru aprofundarea parteneriatului economic moldo-canadian, extinderea și valorificarea oportunităților reciproce pentru mediile de afaceri din Republica Moldova și Canada, au fost confirmate prin semnarea, la 12 iunie curent, la Ottawa, a Acordului privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor și a Declarației comune privind comerțul progresiv și inclusiv. Semnarea unui nou tratat bilateral în relațiile moldo-canadiene, cu accent pe stimularea interesului reciproc pentru noi parteneriate de afaceri și lansarea în perspectivă a unor proiecte investiționale, transmite un semnal politic și economic puternic către antreprenorii ambelor state.

Discuțiile cu caracter deschis și constructiv ale Ministrului de externe al Republicii Moldova cu reprezentanții comunității de moldoveni din Canada s-au aflat printre prioritățile pe agenda vizitei Șefului diplomației moldovenești în Canada. Activismul, dedicația și unitatea conaționalilor noștri stabiliți pe întreg teritoriu al Canadei au fost înalt apreciate și salutate. Promovarea consecventă a identității culturale a conaționalilor noștri și a unei imagini favorabile a Republicii Moldova prin menținerea relațiilor strânse cu țara lor de origine contribuie, în mer măsură, la consolidarea relațiilor bilaterale și confirmarea comuniunii de valori între Republica Moldova și Canada.