Noutăţile ambasadei

21.01.2018

"Da, au fost și timpuri..." Cea de-a treia ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă "Focul din Vatră"

Devenită o frumoasă tradiție în Canada care cultivă obiceiurile strămoșești de iarnă, cea de-a 3-a ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă "Focul din Vatră" a avut loc la Montreal pe înserate la 19 ianuarie 2018.

Ambasada, împreună și alături de comunitatea de moldoveni din Canada, a promovat și în acest an, dorul de focul veșnic și căldura din vatră, dulce-galbena gutuie de la geamul casei părintești, atât de dragi inimilor. Purtând un caracter de șezătoare și în adevăratul spirit al obiceiurilor de iarnă ale strămoșilor noștri, ediția anului curent a Festivalului s-a desfășurat cu genericul "Da, au fost și timpuri...", unde părinții, croșetând și împletind împreună cu copiii lor, le-au povestit și împărtășit experiențele, amintindu-și cum își petreceau sărbătorile de iarnă în copilărie.

Cu o ținută tradițională și purtând elemente naționale autentice, participanții la șezătoare au venit cu urături și colinde, scenete populare, Capra, cântece de suflet, dansuri tradiționale, precum și alte evoluții artistice dedicate obiceiurilor de iarnă. Totodată, la eveniment nu au lipsit bucatele tradiționale, pregătite cu drag de gospodinele comunității de moldoveni stabilite în Montreal.

În cadrul Festivalului, cei mai mici reprezentanți ai diasporei moldovenești - adevărații protagoniști ai evenimentului și cu certitudine, viitorii mesageri ai spiritului tradițiilor și obiceiurilor de iarnă moldovenești și a tezaurului nostru cultural, au avut parte de surprize dulci din Moldova, atât de îndrăgite și înalt apreciate.