Noutăţile ambasadei

14.12.2017

Ambasada Republicii Moldova în Canada a organizat Masa rotundă în cadrul Parlamentului Federal al Canadei

La 11 decembrie 2017, Parlamentul federal al Canadei a găzduit Panelul de discuții întitulat "Rethinking Policy Towards Eastern Europe: The Case of Moldova, Georgia, and Ukraine".

Susținută de Președintele Comisiei pentru Politică Externă și Dezvoltare Internațională (FAAE) a Camerei Comunelor din cadrul legislativului canadian, Onorabilul Robert Nault, precum și Delegația Uniunii Europene în Canada și a misiunii diplomatice a Estoniei la Ottawa (care deține Președinția în exercițiu la Consiliul UE), masa rotundă a fost co-organizată de Ambasadele celor trei state asociate cu UE - Republica Moldova, Georgia, Ucraina. Evenimentul a avut ca speakeri principali Ambasadorii Delegației UE, Estoniei, Moldovei, Georgiei, Ucrainei, Directorul General pentru Europa de Est și Eurasia din cadrul MAE al Canadei, Directorul politic din cadrul MAE al Ucrainei. Dr. Andres Kasekamp, Șeful Catedrei studii estoniene din cadrul Universității din Toronto a participat în calitate de vorbitor principal cu tematica "State of play for the EU Eastern Partnership".

De asemenea, printre participanții la masa rotundă au fost membrii Comisiei pentru Politică Externă, ai Comisiei pentru Apărare, Grupului parlamentar de prietenie Moldova-Canada, ai Congresului Ucraina-Canada, reprezentanți ai MAE canadian și corpului diplomatic străin acreditat la Ottawa, precum și formatori de opinie din Canada.

Evenimentul și-a propus drept scop sporirea vizibilității în societatea canadiană acelor trei state cu un nivel avansat de dialog cu UE, precum și discutarea modalităților de angajare a Canadei în susținerea proceselor democratice și transformărilor economice desfășurate de acestea.

Speakerii au împărtășit viziuni comune asupra necesității continuării reformelor în țările asociate UE și a rolului important al Canadei în susținerea acestor procese de transformare profundă la care s-au angajat noile democrații est-europene. De asemenea, vorbitorii au subliniat interesul deosebit al Canadei pentru promovarea activă a valorilor democratice în plan global, în special în contextul presiunilor sporite asupra actualului sistem mondial bazat pe normele de drept internațional, Canada consolidându-și tot mai mult rolul de actor important pe scena politică internațională.