Noutăţile ambasadei

20.12.2016

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă "Focul din Vatră" devenit o tradiție în Canada

Inspirați de succesul primei ediții a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă "Focul din Vatră", Ambasada Republicii Moldova la Ottawa a promovat și în acest an, împreună cu Comunitatea Moldovenilor din Quebec, frumoasele tradiții de Crăciun ale strămoșilor noștri, asigurând astfel caracterul tradițional al acestui Festival pe teritoriul Canadei.

Evenimentul, desfășurat de această dată la Montreal, a fost organizat cu susținerea asociațiilor de moldoveni din Canada: Comunitatea de Moldoveni din Quebec, Fundația Culturală "DOR", Koolture Triocolore, Ansamblul de dansuri "La Fantaisie", Asociația "Artizana", Revista "Pici Voinici", Academia Educativă din Montreal, ș.a.

Participanții din rândul comunității de moldoveni din Canada au oferit audienței o adevărată sărbătoare a sufletului. Cu un repertoriu amplu și divers, echipele asociațiilor de moldoveni, precum și reprezentanți ai colectivelor artistice ale comunității românești din Montreal, îmbrăcați în costume naționale autentice, au venit cu urături și colinde, scenete populare, cântece de suflet, dansuri tradiționale, precum și alte evoluții artistice dedicate obiceiurilor de iarnă. Totodată, la eveniment nu au lipsit bucatele tradiționale, pregătite cu drag de gospodinele comunității de moldoveni stabilite în Montreal.

În cuvântul său de salut și în spiritul sărbătorilor de iarnă, Ambasadorul Republicii Moldova la Ottawa, Ala Beleavschi, a adresat un mesaj de felicitare conaționalilor, apreciind înalt contribuția comunităților de moldoveni din Canada la păstrarea identității naționale și promovarea valorilor culturale ale țării noastre. Autoritățile municipale din or. Montreal au fost reprezentate de Consilierul, Președintele Comitetului pentru dezvoltare Montreal, Lionel Perez, care a venit cu un mesaj de apreciere și susținere a activității comunităților reprezentate în Canada în promovarea diversității culturale.

Festivalul a mai inclus și un program dedicat celor mai mici reprezentanți ai diasporei moldovenești, care au avut parte de surprize și cadouri oferite de Moș Crăciun, dar și au participat la concursuri de picturi și versuri tematice organizate cu genericul "Crăciunul copilăriei mele". Cele mai bune creații au fost premiate de Ambasada Republicii Moldova în Canada. Totodată, pe lângă Diplomele înmânate celor mai activi mesageri ai culturii noastre pe teritoriul Canadei, Ambasada a oferit vinuri Rara Neagră de Purcari, puse la dispoziție de unul din cei mai mari producători de vinuri din Moldova, Purcari, precum și picturi realizate în vin de cunoscutul jurnalist moldovean Vasile Botnaru.

Publicul a ascultat cu interes deosebit colindele interpretate de câștigătoarea trofeului Festivalului-concurs "Maria Tănase", desfășurat în premieră pe continentul nord-american de Fundația Culturală "DOR", Olga Tudos, și a urmărit evoluții artistice cu caracter tradițional - „Jocul Caprei”, dansuri populare, ș.a. O atmosferă de sărbătoare a fost creată și de muzica populară interpretată de orchestra "Rapsodia Română", condusă de Maestrul în artă Nicolae Mărgineanu.

Toți participanții la Festival au avut posibilitatea să savureze gustări tradiționale moldovenești: sărmale, plăcinte, mămăliguță, însoțite de vin fiert în stil tradițional, pregătite de reprezentantele comunității moldovenești din Montreal. Autoarele celor mai delicioase bucate au fost premiate la un concurs gastronomic.

Mediatizarea evenimentului a fost realizată de posturile TV Moldova 1, Nasul TV, Mike TV Production, precum și Live TV-Ro.